Razkuževanje skupnih prostorov ni več obvezno

Sreda, 13. maj 2020

Vlada Republike Slovenije je na današnji redni seji izdala Odlok o prenehanju veljavnosti Odloka o obveznem razkuževanju večstanovanjskih stavb. Hkrati je vsem upravnikom večstanovanjskih stavb naložila, da zagotovijo redno čiščenje skupnih prostorov večstanovanjskih stavb.

Na podlagi ocene strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19 ukrep razkuževanja ni več potreben, kljub temu pa je potrebno redno čiščenje skupnih prostorov večstanovanjskih stavb. Priporočila v zvezi s tem je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in jih objavil na svoji spletni strani.

Sprejeti Odlok začne veljati dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, kar pomeni, da razkuževanje skupnih prostorov in opreme tako ni več obvezno od 14. 5. 2020 naprej. 

Seveda pa ni nobenih ovir, da se z razkuževanjem nadaljuje, v kolikor se etažni lastniki za to odločijo. Svojo odločitev morajo sprejeti z več kot 50% večino po solastniških deležih ter jo posredovati operativnemu upravniku stavbe. Le ta bo poskrbel za redno dostavo razkužil in ostale opreme oziroma aktiviral zunanjega izvajalca. Navodila za razkuževanje so še vedno objavljena tukaj

Ob tem ponovno poudarjamo, da za lastno varnost in tudi varnost drugih še vedno največ lahko storite sami:

  • Ne dotikajte se domofona, kljuk, ograje, stikal in ostalih oprijemal, če to res ni potrebno.
  • Za dotikanje priporočamo uporabo zaščitnih rokavic oziroma tipke pritisnite s kakim predmetom (svinčnik, ključi, palica).
  • Večkrat na dan prezračite skupne prostore in stanovanje.
  • Ne zadržujete se v skupnih prostorih in površinah pred stavbo ali na javnih površinah.
  • Za gibanje v zaprtih prostorih izven stanovanja priporočamo uporabo zaščitne maske in rokavic.
  • Tudi v primeru, da ima stavba dvigalo, raje uporabite stopnice. Če se dvigalu vseeno ne morem izogniti, pa velja, da naj ga uporablja samo ena oseba (izjema so osebe iz istega gospodinjstva in tiste, ki pomagajo starejšim), pri uporabi pa se zaščitite z masko.
  • Komunikacije s sosedi naj bo čim manj, vedno pa z upoštevanjem varnostne razdalje vsaj 1,5 m.
  • Po prihodu domov obvezno takoj umijte roke z milom in toplo vodo. Dosledno upoštevajte nasvete in pravila za higieno kašlja in umivanje rok.

Priporočila NIJZ v zvezi s čiščenjem skupnih prostorov in za samozaščitno ravnanje uporabnikov si lahko preberete tukaj.  

DOMINVEST d.o.o.